A Magyar Honvédség fegyverzete

Hungária kapitány 2012.07.20. 17:38

Hazánk hadereje talán soha nem volt még ilyen kiszolgáltatott helyzetben mint napjainkban. A Honvédség 1990-ben a Magyar Néphadsereg eszköz- és személyi állományát örökölte meg, ám a rendszerváltás következtében számos fejlesztés elmart s olyan leépítések kezdődtek amik a már bevált harceszközöket is érintette. A drasztikusan alacsony védelmi kiadások miatt odáig fajult a helyzet, hogy nem csak a haderőreformok maradnak el, hanem mindennapos gondot jelent az egyéni felszerelés, a ruházat, a lakhatás és a járandóságok kifizetése.
(A linkekre kattintva megtekinthetők a nevezett eszközök. - a szerk.)

Ebben a gazdaságilag fojtogató helyzetben hadseregünk kénytelen volt leszerelni a T–55 típusú harckocsikat, a BM–21 rakéta-sorozatvetőket, a 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarackokat, a PSZH, FUG és BMP–1 típusú páncélozott szállító harcjárműveket, az AMD–65 típusú gépkarabélyokat, a MiG–21, MiG–23 és Szu–22 típusú repülőgépeket.

A drámai helyzetet mérsékelendő, Magyarország NATO csatlakozásával új eszközök megszerzésére s a megmaradt technika korszerűsítésére nyílt lehetőség. A teljesség igénye nélkül, most nézzük, hogy a magyar katonák számára milyen eszközök állnak rendelkezésre:

Tizenöt darab kiöregedett T-72-es harckocsi. A lejárt üzemidejű tankok helyettesítéséről még nem nyilatkozott a Honvédelmi minisztérium. Négyszáztizenhárom BTR-80 és százhetvennyolc BTR-80A páncélozott szállító harcjármű mozgatja a harcoló csapatainkat. A "nyuszibuszokat" folyamatosan korszerűsítik, így előreláthatólag hosszú évekig bérelt parkolójuk van az MH udvarain. Külön megjegyzendő, hogy 2018-ig a Rába szállítja a Honvédség részére a terepjárókat 14 milliárd forint értékben.

Speciális járműparkunk a német TeleMAX és az amerikai Andros F-6A tűzszerész robotokból és az izraeli Skylark I pilóta nélküli repülőgépekből áll. Nehéztüzérségünket a D-20 ágyútarackok és irányított páncéltörő rakéták alkotják.

Katonáink fegyverzetét az MP5, modernizált AK-63, M4A1, PKM géppuskák, RPG és a Gepárd fegyvercsalád arzenálja alkotja.

Légvédelmünket 2008 óta a többfeladatú Gripenek vadászrepülők és az Mi-24-es harci helikopterek látják el. A légi szállítást elsősorban régi orosz gépmadarak végzik.

Következő bejegyzésünkben a magyar fejlesztésű fegyverekről lesz szó.

Címkék: haditechnika Magyar Honvédség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://harcmezo.blog.hu/api/trackback/id/tr754668384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása